• Bag plettede ruder står jeg på lur

    Når solen skinner, så opdager man at man har et hus fyldt med vinduer, som i høj grad trænger til at blive vasket. I særdeleshed, når man så i det skjulte ikke kan stå for motivet uden for vinduet. Jeg ville ikke kunstiggøre øjeblikket med at åbne vinduet, eller gøre mig selv synlig for dem. Ude på den anden side af det vaksetrængende vindue lå far og mindstesøn og nød solen, vejret, hinandens selskab og et bål som gjorde kål med nogen ting, som har ligget vinteren over.

    Vi ved godt vi skal være varsomme med den åbne ild her i nordjylland. Men den var godt bevogtet i afslappet stil. De var forøvrigt ikke de eneste som nød udevejret i dag.

  • Med fare for tæsk…

    Som bekendt, har jeg ej mine egne børn. Det betyder, at jeg ikke bliver direkte involveret i den forestående lockout på skolerne. Men det betyder ikke, at jeg ikke har fulgt lidt med. Jeg kender ikke indgående, hvad det hele det handler om, men som jeg har forstået det, handler den i korte træk om tre ting

    1. Børn som skal være i skole indtil ca. klokken fire om dagen
    2. Lærere som skal bruge flere timer i klasselokalet
    3. Forberedelsestid til skoletimerne som bliver reduceret i forhold til nu

    Det er så nu jeg måske stikker hånden i en hvepserede. Men jeg tror faktisk, at jeg er lidt på KL siden. Jeg kan da godt se, at der er en væsentlig ændring i forhold til sin nuværende form, og den der ligges op til med reformen og med forhandlingerne. Men jeg må altså også tilstå, at jeg ikke kan se, hvorfor det er et stort problem som mange gør det til. Heldagsskole er jo ikke et verdensbanebrydende fænomen. Det er set i lande som f.eks. Tyskland og USA. Og her fungerer det fint…. og her har jeg også egne erfaringer i forhold til nogen børn som jeg i fordums tid var au-pair for i USA.

    Fra lærernes og forældrenes side, bliver der slået hårdt på at de stakkels børn skal være i skolen hele dagen, og dermed går glip af en masse fritid og andre afslapningsmuligheder. Hvis jeg har forstået det korrekt, så handler det jo ikke om, at poderne skal være låst fast inde i klasselokalet den hele tid bag et skolebord. Der er planer om, at i den hele skoledag, skal der også være aktiviteter som gør, at de får rørt sig noget mere, får nogen anderledes timer på skemaet end nu, og får tid til at komme sine skolekammerater lidt mere ved.

    I min stol stiller jeg spørgsmålstegn ved, hvad forskellen er på at have fri fra skole klokken f.eks. 12, for derefter at blive sendt i SFO for så at blive afhentet af forældrene klokken fire, kontra at være i en skole indtil klokken fire, hvor der er muligheder for at lave mere eller mindre de aktiviteter som en SFO også tilbyder, samtidig med at der også er undervisning på skemaet. Det giver vel lidt det samme? Om børnene er i en SFO eller i en skole indtil klokken fire, giver dem vel ikke mere eller mindre “fritid” af den grund? Deroveni synes jeg at jeg kan se, at en familie måske bliver økonomisk besparet for en SFO plads, eller…?

    “Jamen de bliver jo helt kvæstet, og så er der ikke overskud til deres fritidsaktiviteter såsom fodbold, svømning, ridning osv. når de skal være i skole indtil klokken fire!”

    Mig bekendt, så foregår langt de fleste fritidsaktiviteter alligevel først omkring klokken fire og fremad. Her har jeg selv bonusbørn, hvis aktiviteter foregår i tidsrummet fem til otte i hverdagen. Så som det er nu, så går børnene da gladeligt og friske til deres fritidsaktiviteter, på trods af at de har tonset rundt i en SFO eller andre steder, hvor de er blevet leget med, underholdt og læst lektier med indtil forældrene fik fri til at afhente dem. Så der er vel heller ikke den store forskel?

    Der er en del skoler som tilbyder lektiecafé efter skoletid. Kunne det tænkes, at præcis såden noget blev et fast indslag på skoleskemaet i den nye form, og være nogen af de ekstra timer der bliver proppet på skoleskemaet? Det kunne jeg snildt forestille mig, og på denne måde letter vi både børn og forældre for den sure pligt, det at skulle læse lektier efter skoletid mellem fritidsaktiviteter og aftensmaden er, og derved har man sikret at når de endelig har fri, så har de vitterligt totalt fri. Så kan vi for alvor tale om at der er tid til kvalitetstid sammen med børnene. Jeg ved selv, qua bonusbørn, hvor tidsrøvende og til tider frustrerende, det kan være når weekendens nydelse skal afbrydes af en til to timers lektielæsning så de har det klaret til mandag morgen. Lektielæsning kunne måske være en saga blot, med den nye form.

    Så er der det her med forberedelsestiden. Det hævdes, at for at de skønne unger kan få sig en skolegang som er kvalitativ og lærende, så skal underviserne have tiden til at forberede sig til undervisningen. Jeg vil her skynde mig at sige, at selvfølgelig skal en lærer ikke have mere end de normale 37 timer om ugen, som alle andre, og selvfølgelig skal der være forberedelsestid således de kan fortsætte med at gøre vores små unger kloge. Men – med fare for at blive revset – så kan jeg altså ikke undgå at tænke lidt “jamen – det er jo mere eller mindre det samme materiale der undervises ud fra år efter år, så hvor meget tid er det lige der skal bruges for at forberede det endnu engang?” Jeg er helt med på, at man naturligvis ikke per defintion kan lave en copy/paste, og at der selvfølgelig skal tilpasses til et vist niveau, men det er jo ikke hele den dybe tallerken der skal opfindes en gang til. Så hvis der skæres lidt i den forberedelsestid som der er nu, så tror jeg altså ikke det har den store fatale dumhedskonsekvens, som der ligges op til. Derudover, kunne man jo også argumentere, at det at lærerne er mere sammen med børnene i skolen, så er de jo om noget “hands-on” med læringsprocessen. De er der til at hjælpe med det der ikke helt forståes i præcis det øjeblik eleven har behov for hjælpen. Når det så er sagt, så skal der selvfølgelig være en vis portion forberedelsestid til den enkelte lærer, men jeg vil vove at påstå at der er plads til mindre.

    “Jamen en lærer er altså også på arbejde efter skolen er lukket meget ofte”

    Jo jo – det er de da. Der er forældremøder, der er rettelser af opgaver, der er telefonsamtaler i ny og næ, der er skolefester som afholdes, og som inden da er blevet planlagt, studieturer osv osv. Men der er også lidt ekstra ferie for en skolelærer, hvor den gerne skulle udjævne det antal timer en lærer bruger, således at det i gennemsnit bliver de 37 timer om ugen i løbet af et år. Her synes jeg også lige, at jeg vil understrege, at jeg på ingen måde sidder med tankerne om, at de der skolelærer, de har da også ferie hele tiden. Jeg er udemærket klar over, at de i hverdagen til tider har flere timer en de normale nominerede 7.5 timer som de fleste andre i samfundet. Netop også derfor er det helt fortjent, tiltrængt og i orden at de har deres sommeferie, deres efterårsferie, deres vinterferie og deres påskeferie. Det er dem vel undt, for uanset hvordan man vender og drejer det, så er der heller ingen tvivl om, at de arbejder mere end rigeligt i hverdagen, og nogen gange også efter de reelt set har fri. Bare fordi skoleklokken ringer ud efter sidste time, betyder det ikke at læreren har fri. Så jeg har virkelig ikke et problem med, at de har de ferier som en skolelærer nu engang har.

    Som sagt – så har jeg ikke selv nogen børn. Så mit syn på den konflikt som kører lige nu, er måske en smule anderledes end dem som har børn. Jeg siger bare, at fra min synsvinkel – hvis man træder et skridt tilbage – så er der måske ikke så stort et problem som begge stridende parter gør det til. Det fungerer mange steder ude i verdenen omkring os, og jeg siger også at måske, bare måske, kunne der være pluspoint til alle parter ved at lave den nuværende skole om til en heldagsskole. Jeg kan ihvertfald godt se nogen.

    Men jeg er jo heller ikke forælder….

  • Påvirkning

    Jeg følger jo et par serie, eller flere, via nettet. Det er TV når jeg har tid, og for en som ikke har netflix, og som selv hvis jeg havde, ikke kunne være fuldt ud opdateret på de serier som jeg følger. En af serierne er “How I Met Your Mother” som lige nu er i slutningen af sin ottende sæson. Vi er ved at være tæt på tidspunktet, hvor det lader til han langt om længe møder hende.

    Det seneste afsnit sluttede med første vers af Billy Joels “For The Longest Time” i acapella udgave. Den ville jeg gerne høre færdigt, og havnede således på denne video

    [youtube width=”500″ height=”400″]http://www.youtube.com/watch?v=kWfGq988lVA[/youtube]

    Som jeg sad og nød den, lod jeg øjnene glide ned over de første kommentarer under videoen. Her måtte jeg smile og trykke thumbs up!

    Nu du så også er her, så tag da lige og brug tre minutter og fem sekunder på at lytte til den, for den er ganske behagelig.

  • Hurra for Sally

    I dag er det nøjagtig seks måneder siden Sally blev min. Helt splinterny var hun. Jeg er hendes første ejer, og hun er min allerførste helt nye bil.

    Hun erstattede Peggy som var af en ældre model, og som blev en for dyr dame at holde ved lige, kontra det jeg skulle give for en ny. Så Sally trillede ind i indkørslen, og i løbet af de seks måneder har hun

    • Fragtet mig og andre i alt 20.930 km
    • Fået skiftet bremseskiver (på garanti naturligvis)
    • Spist 1.077,31 liter 95 oktan brændstof
    • Brugt for kr. 13.017,71 i selv samme
    • Kørt i gennemsnit 19,42 km pr. liter
    • Leveret en brændstofsøkonomi på kr. 12,08 pr. liter (men det er jo ikke Sallys skyld!)
    • Leveret en kilometerpris på kr. 1,60 (men det er jo heller ikke hendes skyld!)
    • Kørt gennemsnitlig 114,68 km pr. dag (det hjælper når man har 100+ km på job hver dag)
    • Været over grænsen og tilbage igen
    • Holdt sig sikker (og mig med) gennem hele vinteren
    • Fået skiftet olie en enkelt gang
    • Spillet masser af høj musik

    Hun gør det godt. Hun er altså en gæv dame. Jeg er ualmindelig glad for hende, og i dag blev hun – i dagens anledning – belønnet med et forårsbad.

  • Påskeselskab

    For omtrent fem år siden, sagde jeg ja til at være aflastning for en af mine allernærmeste veninde. Hun og hendes familie har Martin, som er en skøn knægt med nogen udfordringer. For at give både hende, hendes mand og deres ældste datter et månedligt tiltrængt pusterum, og frem for alt for at give Martin et anderledes pusterum også, valgte vi at lade mig være aflastningsfamilie. En gang om måneden de næste to år brugte vi en weekend sammen. Vi hyggede. Jeg gjorde godt for familien, jeg gjorde godt for Martin, og jeg gjorde godt for mig selv.

    Efter to år flyttede min lillebroder ind hos mig, da han havde brug for hjælp. Jeg måtte prioritere, for der var ikke plads til både lillebror og Martin. Det var ikke nogen nem beslutning, for jeg vidste at både Martin og familien havde brug for pusterummet. Men jeg måtte vælge familie først. Så efter to år måtte jeg trække stikket. Efter endnu et år, flyttede jeg så til den bedste halvdels domicil, og heri boede der to drenge. Vinduet for muligheden for atter at lukke Martin ind i fastlagt rutine, blev med det definativt lukket.

    Men Martin har stadig brug for tid sammen med mig engang imellem. Så han planlægger i stor stil om, hvornår han og jeg igen kan være sammen… bare en lille smule. Både jeg og moderen er påpasselige med at love nogen specifik dato, for han hænger sig op på det, og Martin har brug for at vide hvad, hvem, hvor og hvornår og at det så holder. Men jeg vil meget meget gerne bruge tid sammen med Martin når vi kan få det hele til at flaske sig. Det gjorde det lige nu.

    I dag hentede jeg ham lidt før middag, og han overnatter her hos mig og så hygger vi hele dagen i dag, i aften med og indtil han afleveres på hjemmeadressen igen omkring middagstid i morgen… eller hvornår vi nu kan blive færdige til det. Vi har ikke så travlt nu vi begge har påskeferie.

    Der var overraskelse i ærmet til ham i dag, så da han blev smidt ind på forsædet af Sally, satte vi kurs mod Nordsømuseet.

    Efter hans eget udsagn har han ikke været der før. Om det er sådan det er, skal jeg ikke kunne sige, for hverken hans mor, hans far eller hans søster var informeret om, at jeg ville tage ham under og over vandet. Det var en overraskelse til ham. Kun til ham.

    Vi travede frem og tilbage, op og ned og rundt igen i fire timer. Vi fik set det hele. Vi fik spist is. Vi fik set fodring. Vi fik prøvet fiskeauktion. Vi fik fisket støvler. Vi fik undersøgt og snakket en masse om de mærkelige ting havet har at byde på. Vi fik hygget max!

    Nu er der lasagne i ovnen, og der er planlagt hyggetid i sofaen inden vi siger godnat. I morgen er der vaskeægte amerikanske pandekager til ham, men det ved han ikke endnu. Når han bliver afleveret igen, ved jeg at han har fået det han har spurgt om siden før jul. En lille alenetid sammen med mig. Jeg har fået fornøjelsen af hans selskab og jeg ved at forældrene har fået et pusterum som de så sandelig har fortjent.

    Win win win win for alle 🙂

  • Hvad står der på menuen?

    Så blev der påske. Eller næsten da. Lige om lidt. For mig er der påskeferie i hvert fald. Sidste år i påsken, stod der projekt drivhus på “to-do” listen. Det er vi vist ikke i nærheden af at kunne komme til i denne påske. Det kommer til at vente en stund endnu.

    Der kommer overnattende besøg i min ferie, og pap-drengene kommer også og bruger et par ekstra dage i husstanden i den kommende uge, foruden deres weekendbesøg som er denne weekend. Så der er nok at munde til at hjælpe os igennem den kommende uges madplan.

    Ugen der gik bød atter på dage, hvor der var rester som skulle spises frem for at lave mere mad. Det betyder at der igen er gentagelse i forhold til, hvad der stod på menuen i sidste uge. Men det betyder også, at jeg i denne uges indkøb slap med at skulle betale sølle 175 kroner for ugens indkøb. Det er da meget godt gået, når man tænker på at de penge i ugen som kommer, kommer til at fylde ikke bare to maver, men minimum fem!

    …og i morgen er bagedag. Næste uges brød skal klares. Det er så hyggeligt. Bon appetite derude.

  • Jeg skal forsøge

    Ved enden af denne fredag er der dømt ferie. Min anmodning blev godkendt. Den 2. april indfinder jeg mig igen på kontoret. Jeg tager et pust midt mellem juleferie og sommerferie.

    Jeg skal forsøge at holde mig væk fra arbejdsmail. Jeg skal forsøge at lade være med at tænke på job. Jeg skal forsøge at lade være med at ligge planer om hvad der skal ske på den anden side af påsken, da jeg jo allerede har gjort mig de tanker og handlet på det. Jeg skal forsøge at lade være med at lade mig suge ind i telefonsamtaler som er arbejds relateret  men som kan vente til efter påsken. Jeg skal forsøge….

    Jeg er ikke alt for god til det. Jeg har været dårligere til det, end jeg har været de sidste par år. Jeg er blevet bedre til at sige til mig selv, hvad jeg konsekvent siger til alle andre som jeg fanger i at fokusere på arbejde i sin ferie, “Du har ferie!!!”. Ferier er til for at holde ferie. Ikke for at arbejde. Jeg ved med mig selv, at jeg har brug for pusterummet. Så jeg skal forsøge at trække vejret uden at tænke for meget på arbejde.

    Men jeg ved også godt på forhånd, at det ikke vil lykkedes 100 %. Der vil være ting jeg bliver nødt til at forholde mig til. Der vil komme ting, som jeg skal forsøge at løse hjemmefra og via telefon. Jeg er klar over, at jeg kommer til at tjekke min mail i ny og næ. Jeg ved også, at jeg skal småkæmpe med mig selv over ikke at have dårlig samvittighed når jeg f.eks. har gået halvanden dag uden at tjekke min mail.

    Jeg har forberedt mine folk. Jeg har taget mine forbehold. Jeg har udpeget og uddelegeret. Jeg har forsøgt at tage højde for de situationer som kunne opstå. Men jeg ved også at jeg stadig er lidt elendig til at lade det hele ligge.

    Men jeg skal gøre mit bedste forsøg!

  • Må jeg få min frihed?

    Jeg startede i ny stilling den første oktober sidste år. Allerede i oktober, forhørte jeg mig omkring påsken 2013, og om jeg måske kunne få ferie i dagene op til påsken. Da jeg aldrig havde bedt om ferie i den nye virksomhed, måtte jeg lige høre chefen efter, hvordan den procedure foregik i virksomheden. Så jeg sendte ham en mail. Jeg fik en tilbage med svar, men hvad han måske ikke husker, så sagde jeg til ham at når man sender sådan en mail afsted til mig, så går der “jeg-skal-sørme-vise-skal-jeg” i mig.

    Her knap et halvt år efter, sender jeg nu hans opgave retur og håber at jeg har imødekommet hans henvisninger i forhold til ferieanmodning.

    [youtube width=”600″ height=”450″]http://www.youtube.com/watch?v=vr8xWz0a2CQ&list=UUmYOyI8keq3yeoZPETbVr_A&index=1[/youtube]

    (Video kan ses i 1080 opløsning & stor skærm, hvis du lige holder musen over video, og så klikker på linket som kommer frem øverst oppe i boksen)

  • Brød i ovnen

    Bageriet har været i fuld sving. Der er nu brød til både morgen, middag og lækkersultentid til hele næste uge.

    Annette’s Håndværkere er afprøvet for første gang – med succes

    Opskrift på håndværkerne (Jeg kunne godt give dig Annette’s opskrift, men så blev jeg nødt til at slå dig ihjel efterfølgende … den er nemlig hemmelig)

    Ved simpel søgning kan du finde mange variationer af opskrift til håndværkere på nettet, og så er det bare med at prøve sig frem for at finde sin helt egen variation. Men en af variationerne står her

    Farmors Franskbrød er en klassiker her i huset, men det bliver bedre og bedre hver gang det laves

    Opskrift

    • 50 gram gær
    • 1000 gram mel
    • 1 tsk salt
    • 1 tsk sukker
    • 7 1/2 dl mælk

    Fremgangsmåde

    Smuldr gær og tilsæt salt. Lun mælken og bland sammen med gær og salt. Tilsæt sukker og herefter mel lidt ad gangen. Dejen må gerne være lidt klistret, men skal ikke hænge fast i bordet. Lad dej hæve i ca. en halv time. Form herefter to brød, pensl dem med mælk, æg eller kærnemælk. Drys evt. birkes på. Snit nu en lang slids ned langs den ene side på brødet; det gør at det hæver endnu bedre i ovnen. Lad gerne brød hæve i yderligere en halv time inden de sættes i en 200 grader varm ovn, hvor de bages i ca. en halv time.

    Uhhhmm…. der er næppe noget ligeså godt som hjemmelavet brød

  • Hvad står der på menuen?

    Nå men … nogen gange står man ved en begyndelse på en ny uge, og opdager at man egentlig ikke har brugt så meget af det som var planlagt på menukortet i ugen som gik. Det er det jeg opdager nu. Vi har fået noget af det, men nogen forskellige ting kom ind over, og så var der lige en pakke som ankom onsdag, som også gjorde der blev lavet lidt om. Så uge tolv, vil have gentagelser, i og med at det jo stadig ligger og venter på at blive brugt. Jeg vil indskyde at der ikke er blevet købt andet ind i ugen, der er bare kommet andre ting på bordet. Som f.eks. i onsdags, hvor jeg modtog en intro-pakke fra Gris & Ko. Heri var der ti forskellige stykker gode kød, som jeg fik for bare 199 kr. Cornflakes krebinetterne måtte altså bare prøves. Men hvad der ikke er brugt i den uge som vi nu er kommet igennem, er jo sparet til ugen som kommer.

    Madplanen for uge tolv ser derfor således ud

    Jeg skal faktisk kun købe ét kødindkøb i denne uge. 1000 gram hakket svinekød i Kiwi til 39 kr. Der er til to af retterne i den kommende uge, og mere til. Indkøbet i denne uge vil koste os ca. 250 kroner. Deri er der alt fra mælk, fyrfadslys, bag selv leverpostej (10 kr. i kiwi – go get it!) pålæg til både den bedste halvdel og drengenes kommende madpakker de næste par uger, grøntsager, gær, olie og lidt mere.

    ….når der er handlet; så skal der bages brød til den kommende uge, og så skal jeg lige et smut til Hirtshals i forbindelse med et projekt som afsløres engang i næste uge 🙂