Påsketur
Jeg nyder en ferie som var tiltrængt. Jeg var så heldig, at have muligheden for også at holde ferie i dagene op til påsken, så jeg har virkelig slappet helt af. Men i går tog jeg på farten. Sammen med den bedste halvdel og drengene kørte vi sydpå, hvor vi havde planlagt en tur tilbage i tiden. Landbrugsmuseet samt Gammel Estrup Herregaard stod på visitkortet, og det er aldrig skidt at få to oplevelser til én pris, og så endda lokaliseret på samme sted.
Vi har et par drenge som er meget interesseret i maskiner, landbrug, friluft og håndværk. Så det var bestemt ikke kedeligt for dem, at vandre rundt på Landbrugsmuseet i et par timer. De fandt det vældig interessant, og historien om, hvordan det de kender i dag startede og havde været kedede dem ikke. Museer kan sagtens være underholdende for børn, man skal bare vælge dem som falder inden for deres naturlige interesser.
For os voksne, var det i særdeleshed skægt at møde udstillinger og genstande som vi kunne genkende, fra vores egen barndom. Nogen gange var det ligesom man var trådt ind i sin mormors køkken eller hus, og det var gennemført lige fra overfladen til det som de havde udstillet i skuffer, skabe og køleskaber.
Særskilt for tiden på Landbrugsmuseet er udstillingen om 1864, hvor store som små fik en rundvisning i krigen som kostede så dyrt.
Den var rigtig fint sat op, og den gjorde et godt stykke arbejde med at få den ind under huden på den besøgende, i form af rigtig mange små ægte brevcitater fra dem som var med på forreste række. Den passede også ualmindelig godt ind i Landbrugsmuseet, da den formåede at illustrere at langt de fleste soldater som drog til slagmarken, slet ikke var soldater, men simple unge mænd fra landbrugssamfundet.
Efter alt indendørs var blevet udforsket, traskede vi udenfor, hvor vejret var skiftet fra snevejr til høj solskin. Der blev klappet et par køer og snakket med et par meget legesyge unggrise inden den gamle smedje skulle besøges. Der var aktivitet indenfor, og den yngste fik lært at lave et søm på ægte smedemanér.
[vimeo width=”640″ height=”438″]https://vimeo.com/124021949[/vimeo]
I forlængelse af Landbrugsmuseet ligger Herregårdsmuseet. Her fik vi tilbragt den sidste time på bonede gulve, rå egeplanker og tilhuggede murstensgulve. Der blev sæt, mærket, lyttet, sanset og smagt på og til de interaktive indslag som var at finde inde i herregården.
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Herregården var mest interessant for mig. Her var der ikke maskiner eller friluftsliv, så det faldt lidt uden for interresantbarometret for de to unge drenge. Men der var dog et par enkelte ting som fangede deres opmærksomhed. Mest af alt jagtværelset, hvor de fik meget tid til at gå med at fundere og italesætte, hvordan et sådan værelse kunne blive en realitet hjemme hos os. Jeg er helt med på den idé – alt det kræver er en herregård, og så skal jeg med glæde lade dem få det jagtværelse.
Tiden gik rigtig fint, og vi kom først derfra da de begyndte at lukke bygningerne ned. Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget, for vi blev de sidste besøgende i herregårdskøkkenet, og køkkenmatronen kunne ikke stå for de to unge chamører, og smed gratis hjemmebagte (på smedekomfur) kanelsnegle i hånden på dem på vej ud af Gammel Estrup.
Der er nu stadig en hel del dage tilbage at slappe af i, men såfremt at man ikke vil bures inde hele ferien, og gerne vil på en lille udflugt, så kan stedet varmt anbefales for både voksne og børn. Prisen er så sandelig også overkommelig, og menneskerne som er museernes ansigt ud ad til er fantastiske og imødekommende. Et besøg mere fra os kunne sagtens komme på tale til sommer, hvor der vil være endnu flere interaktive aktiviteter og indslag, men lige nu sidder vi tilfredse tilbage efter en rigtig god oplevelse.