Kære elev. Du har ingen far, så derfor må du ikke være med. Venlig hilsen skolelederen

*************************************************************************************************

UPDATE (4/10-13) Der er kommet melding tilbage fra skolen. Der er blevet talt om situationen blandt lærerne, og de er kommet frem til, at ønsker drengen at deltage, skal de selvfølgelig nok finde en løsning, så han kan være med, også sammen med moderen. Så det var jo dejligt. Men det ændrer stadig ikke min holdning til situationen.

*************************************************************************************************

En af mine medarbejdere har en dejlig søn som efter sommeren startede i skole. Hans allerførste år i skole. Det er stort. Lundergårdskolen i Hjørring sørger selvfølgelig for, at der også er nogen andre aktiviteter end skole, og har derfor planlagt et dragearrangement. Børnene skal lave drager, og min medarbejders søn glæder sig. Der er røget information ud til alle børnene, drenge som piger, og her står der at det er en dag for fædre og deres barn. Det handler om kvalitetstid med barnet og faderen, for dem ser man knap så ofte som mødrene.

Det er også helt fint. Men i min medarbejders tilfælde er det så bare således at der – uden at komme ind på hvorfor – ikke er nogen fader i billedet. Den seksårige knægt har kun sin mor. Så min medarbejder tager naturligvis kontakt til klasselæreren for lige at afklare. Knægtens skal selvfølgelig have lov til at komme med, selv om der ikke er nogen fader involveret, og siden der står at det er et arrangement kun for børn og fædre, så vil hun da lige informere læreren.

Uden min far

Her er det så at hun får at vide, at sådan er det bare. Hvis ikke der er en far knægten kan tage med, så “er det jo nok ikke et arrangement for ham”, som klasselæreren oplyste. Min medarbejder argumenterede selvfølgelig at det forstod hun jo ikke helt, for når nu der ikke var en far, så kunne det da ikke være rigtigt, at knægten ikke kunne deltage på lige fod med sine kammerater. Men jo – sådan var det.

Min medarbejder tager derfor kontakt til skolelederen, for det vil hun naturligvis ikke acceptere. Skolelederen bliver fremlagt sagen, og skolelederen oplyser at det så ikke er et arrangement han kan deltage i, for de står ved at mødre er forbudte. Hun er ikke lydhør for at der her er en seksårig knægt som ikke kan deltage fordi han ikke har en far, ej heller at knægten på denne måde bliver udelukket fra fællesskabet og vil blive kraftigt udstillet over for sine kammerater. Skolelederen meddeler, at der jo også kan være arrangementer, hvor fædre er forbudte, så det behandles på lige fod. Hun foreslår at der eventuelt kan findes en mandlig ven eller måske en af kammeraternes fædre måske kunne tage knægten med. Men der er ikke nogen mandlig rollemodel i omgangskredsen til at tage ham med, og han skal da heller ikke med en af klassekammeraternes fædre. Det handler jo om forældre og barnet.

Hvad pokker er det for noget. Har vi vitterligt her med en folkeskole at gøre som direkte udøver åbenlys diskrimination? Lundergårdsskolen proklamerer ellers, at de er en skole hvor “der skal være plads til alle, uanset forskelligheder”. Men det gælder åbenbart ikke børn uden en far eller en mor. De skal pr. defination udelukkes, uden undtagelse!

Der er blevet spurgt ind til, hvad de plejer at gøre i sådanne tilfælde, for det kan da ikke være første gang de står over for denne problematik. Skolelederen informerer at hun ikke er bekendt med lignende tilfælde. Men det har de så nu. Den burde de for pokker da forholde sig til, for det vil næppe være det sidste tilfælde de støder på, i fald det vitterligt er det første tilfælde. Hvad nu hvis vi snakkede om et mødre+barn arrangement, hvor moderen er død eller også helt ude af biledet? Skulle det barn så også udelukkes fra fællesskabet? Hvad nu med de børn, som har mødre der har valgt at få et barn alene med hjælp fra insemination? Skal de også udskilles? Hvad med børn af lesbiske?

Skal folkeskolen virkelig allerede fra barnsben lære både det barn som ikke kan deltage, samt alle de andre børn, at der er første og andenrangsbørn? At der er forskelligheder som gør, at visse børn (og mennesker) som grundet deres baglandsoprindelse skal udelukkes fra visse aktiviteter og begivenheder? Lære at der er nogen ting som er tilladt for nogen, men ikke for andre… så synes jeg det begynder at lugte fælt af noget bekendt.

Jeg synes det er dybt forkasteligt, at en folkeskole vælger sådan et standpunkt. Jeg kan sagtens følge tanken om kvalitetstid mellem et barn og en af forældrene til et arrangement. Men der er undtagelser til enhver regel, og hvis et barn kun har den ene forældre, så skal de da ikke straffes. De har det nok lidt hårdt i forvejen blandt deres kammerater, når der spørges ind til den far eller mor som de ikke har, hvad end grunden til det er. Det er ikke et valg de har taget, og ikke en situation de kan gøre noget ved. I de særtilfælde der er, så skal det barn da have akkurat samme muligheder og vilkår, som alle andre børn.

Skolelederen er sat i tænkeboks. Visse omstændigheder omkring samtalen gjorde, at der nu vendes tilbage med endegyldigt svar på knægtens deltagelsesmulighed eller ej efter en længere samtale, hvor der ikke kunne afviges fra kriterierne i invitationen. Så der er endelig svar i morgen. Men i min optik, burde der slet ikke være tænketid. Der skulle så sandelig bare falde et “selvfølgelig kommer du bare sammen med din knægt” svar i det her tilfælde.

Del gerne, for jeg sidder og tænker at kan de gøre dette ét sted, så gør de det måske også andre steder, og det er så sandelig ikke den ting jeg mener en folkeskole burde lære børnene. Den her situation trænger vist til debat, og knægten og hans moder trænger vist til at høre, at det ikke er dem som er forkerte på den.

Min stemme går til Lundergårdskolen: Føj hvor er det en grim sag! Stram op!

51 kommentarer

  • Thomas Bentsen

    Du slap lidt let om ved det, ikke? 😀
    …”uden at komme ind på hvorfor” der ikke er en far. Hvorfor er der ikke det?

    Er han død?

    • Heidi

      Nu har det ikke så meget med at gøre, om at slippe “let om det”, Thomas. Det behøver ikke uddybes, hvad der ligger til grunde for, hvorfor der ikke er en far til stede i denne knægts liv. Det er ikke det som er “historien”. Derforuden, så er den simple forklaring mest om, ikke at udbasunenerer alt for detaljeret omkring den lille families privatliv 🙂

    • Christina

      Hvorfor er det at slippe let om ved det?
      Kan sagtens sætte mig ind i denne situaton, sidder og tænker “bare det ikke sker for min datter”, hun er 3½ og går ikke i skole endnu – men hun har ikke en far, da hendes far har valgt hende fra som spæd… så årsagen er vel underordnet, ponten er vel bare, at han ikke er en del af deres liv?

    • Negle Lir

      Thomas hvor gammel er du? Eller bor du på en døgninstitution for retarderede??? HVILKEN forskel gør det om faderen er død, ukendt på papiret, eller aldrig har været en del af barnets liv?
      Kan du fortælle mig hvilke årsager der kunne ændre på situationens udfald??

  • Benjamin

    Jeg håber virkeligt at det her er sat op som hypotetiske problem stilling! Jeg har selv oplevede at far ‘ikke var muligt’ og har derfor lidt nogle stor omgang svigtelse på den front. Og hvis det er rigtigt vil jeg gerne vide hvor og hvornår arrangementet løber af sted, så skal jeg nok sørge for at både lærer og leder bliver lige så offentlig udstillet som den unge mand bliver udstillet over for hans klassekammerater!

    • Heidi

      Jeg må desværre oplyse at det ikke er en hypotetisk problemstilling, Benjamin. Den er ganske reel, og jeg er lige så fortørnet som du. Ergo, dette indlæg, da jeg simpelthen ikke synes det er i orden at sådan en behandling bare lader gå for sig, uden at der på nogen front reageres.

  • Susanne Vennersdorf

    Selvfølgelig er det træls, MEN.. jeg kan nu også godt se det fra skolens side: Mødre er forbudt den dag, og sådan er det! Det kan simpelthen ikke passe, at moderen ikke kan finde en mand – det være sig en ven, en venindes mand, eksmand, far, der kan tage med sønnen til arrangementet. Ved at blæse det hele op og tale med Gud og hver mand, går det jo netop ud over sønnen! Reglerne er sat, og så kan det vel ikke være så svært at agere derefter.. og ikke sætte himmel og jord i bevægelse for noget, som slet ikke burde være et problem.
    Det er som om ind i mellem, at nogen i hverdagens “trummerum” bare går rundt og venter på, at der opstår noget, som de kan kritisere. Se dog muligheder frem for begrænsninger… det er mit motto.
    Vil også gerne tilføje, at jeg ville nødig være en del af nutidens folkeskoler.. det er sgu hårdt arbejde!

    • Heidi

      Det er svært at forestille sig, at der er folk derude som ikke har et netværk, som ville kunne afløse en sådan situtation. Men det er der. Der er i invitation også lagt op til, at er der ikke en far så er man velkommen til at tage en bedstefar, kammerat, papfar med, eller måske tage med en af sine kammeraters fædre.

      Men der er situationer, hvor ingen af de ovenstående løsninger er mulige, og i de tilfælde burde man ikke stå fast på de regler. Derforuden er der også det faktum, at knægten vil have sin mor med. Han vil ikke med en kammerats far om så det kunne lade sig gøre. Han vil have SIN forældre med; ikke en andens.

      Det som jeg synes hele sagen handler om, er at der bliver lagt op til, at kan du ikke fremhøste en at tage med, så er du udelukket deltagelse. Det igen mener jeg jo er at at diskriminere dem som står i uheldige situationer.

      Jeg tror næppe det går ud over sønnen – han holdes helt udenfor i al offentligheden omkring det. Ingen navn, ingen billeder. Så skulle der komme et efterspil, hvor “det går ud over sønnen”, kan dette kun komme fra dem som ved, hvem sagen drejer sig om….og her håber jeg da at pædagogerne og lærer er professionelle nok til ikke at gøre forskel på ham (og hans mor) og de andre elever og deres forældre.

      Men jeg vil dog give dig ret i, Susanne, at det er hårdt arbejde at være en del af folkeskolen. Jeg vil ikke tage fra dem at de allerede gør et godt stykke arbejde. Men de har også et arbejde om at lære at alle er lige, og at der ikke gøres forskel uanset hvilken baggrund man kommer fra. Det synes jeg ikke helt er lykkedes med det her.

      • Line

        Altså jeg er enig i at det er synd for drengen at han ikke må komme med, men du modsiger altså dig selv. “Men de har også et arbejde om at lære at alle er lige, og at der ikke gøres forskel uanset hvilken baggrund man kommer fra. Det synes jeg ikke helt er lykkedes med det her.” Alle er jo lige her, drengen skal ikke med fordi han ingen følgesvend har, sådan ville det også være for alle de andre børn.

        Og jeg kan godt forstå at han vil have “sin” forældre med men dagen er skabt for at få relationen mellem far/søn mere i spil i skoleregi.. jeg synes den er svær, kan godt se det fra begge sider. Men det er også svært at give sit fulde besyv med fordi man kender ikke drengen og hvorfor han ikke kan tage med en af de andres fædre.. tricky.. men godt indlæg og god debat 🙂

    • KV

      Det burde bare ikke kunne ske!
      Jeg har en dejlig datter der går i 0.klasse og hvis ikke hendes far var inde i billedet (det er han nu og vi bor sammen) men hvis han ikke var, ville der ikke findes en mandlig relation som hun var tryg nok ved, da hun ikke er så åben social.

      Jeg synes ikke man bare kan udelukke drengen fra et arrangement der bliver talt indbydende om til ham og resten af klassen. for det er da klart at en lille dreng glæder sig til at komme ud og opleve en masse spændende ting sammen med sine venner.
      I sådanne tilfælde synes jeg der skal gøres en undtagelse!
      selvfølgelig skal “Danni” og “Magnus” ikke med bare fordi deres far ikke lige gider og det er nemmere at sende Moar!
      Men i familier hvor 1 (eller2) forældre skal opfylde både “mor” og #far” rollen må der være en form for kompesition.

      Håber da virkelig skolen får åbnet øjnene og tænker bare en smule på den lille dreng!
      Hvis ikke moren må være med, må læreren gå ind og agere “forælder” under arrangementet, hvis drengen er tryg ved dette.

    • Annisette

      hvor er det dog politisk og gammelskole korrekt, regler er regler og bla bla bla, du glemmer bare totalt at når drengen bliver udelukket og efterfølgende kommer i skole, vil der være udstilling af drager og billeder og alle børnene taler om hvor sjovt det har været og deres fædre var med osv….. konstante påmindelser til drengen at han ikke er med i “gruppen” at han er anderledes, at han ikke må fordi han ikke har eller kan…..
      Jeg tilstår at jeg blev rimelig provokeret at din tekst men det er svært ikke at blive, da jeg selv blev udelukket som barn fordi min mor var enlig forældre….
      Jeg kunne for den sags skyld sidde i min pause på jobbet og skrive mit svar, at jeg har andet at lave end at vente på der opstår noget som jeg kan kritisere. Den var under bæltestedet.
      Ja, det er hårdt arbejde at være del af nutiden folkeskoler, som det også er for mange mange andre faggrupper. Det er ingen undskyldning.

  • Anita

    Er generelt meget enig i dit synspunkt, men kan også godt følge at der er nogen bevæggrunde for at holde fast i standpunktet.
    Formålet er så vidt jeg læser det, netop at “presse” fædrene til at møde op (og presse mødre til at blive hjemme og give plads til far 🙂 ). Det kan blive problematisk hvis der først bliver gjort en undtagelse. Så vil netop de “dovne” fædre have argumenter for ikke at møde op, fordi de har en fodboldkamp eller hvad ved jeg, og de altovertagende mødre vil igen ikke give plads til at far kan få lidt alene tid med barnet. Når de andre må så må vi også…………….
    Den er svær og det er ikke uden komplikationer at give ham lov at deltage med mor.

    • Heidi

      Jeg hører dig Anita – og du har ret; der kan forekomme gråzoner, hvor det er at det måske kan “udnyttes” forkert, hvis man begynder at gøre undtagelser til regler. Men jeg tænker her, at det burde være muligt at fastsætte regler for undtagelserne.

      Som jeg også har nævnt, så er det ikke initiativet jeg har noget imod. Jeg kan godt følge, hvad det er de gerne vil med dette projekt. Men jeg siger blot, at hvis vi har en situation, hvor far/barn konstellationen ikke er en mulighed, så skal det ikke betyde at barnet bliver lukket ude for at deltage…og ved de fleste skoler ikke, hvis der er tale om en far som faktisk ER tilgængelig, men bare ikke “gider” at deltage, og en far som IKKE er tilgængelig. Er det det første, så er det jo forældrenes valg at barnet ikke kan deltage, og deres ansvar at forklare for barnet, hvorfor det ikke kan deltage: fordi forældrene ikke gider at gøre det for dem. Det er blot ikke det der er situationen her. Her får barnet at vide at det ikke kan deltage fordi der ikke ER en far eller anden mandsperson som kan akkompagnerer ham, og så er det skolen – ikke forældrene – som siger nej til deltagelse.

      • Sebastian Adorján Dyhr

        Først blev jeg DYBT chokeret over skolen og tænkte, at de virkelig ikke havde tænkt sig særlig godt om det.
        Og selvfølgelig er det 100 % underordnet, hvorfor der ikke er en far i familien.

        Så kom jeg til at tænke på, at jeg har boet i et område med, hvor den omvendte situation ofte har fundet sted:
        Et arrangement, hvor fædre var forment adgang, og hvis der ikke var nogen mor til at tage med, så var det bare lukket land.
        Og hvorfor skete det? Af hensyn til de kvinder, der ellers ikke kom ud og ikke måtte komme ud, hvis der var mænd til stede.

        Og set i det lys – så er det vel ikke så slemt? Eller er det?

        Se personligt synes jeg ikke, at det skulle have været sådan, hvor jeg boede, og synes det heller ikke nu; men det er da helt sikkert nogle overvejelser, som skole, samfund og forældre skal gøre sig – og skal formulere og skal være åbne for at snakke om igen hen ad vejen.

        Held og lykke med dragedag og prinsessedage, og hvad der ellers kommer – forresten – hvad nu, hvis ens datter gerne vil flyve med drage – og ens mor? Men ens far faktisk har 100 tommelfingre til den slags, men er enormt god til at bage kager og lave glasur?

        Åh ja – kønsroller er “spændende” ,-()

        /Sebastian

      • iris

        Jeg kan ikke se hvad skolen skal blande sig i familien på.. hvad gør at de/ skolen påtager sig at lave den slags arrangementer.. og det med grå zonen og udnyttelse af denne, jeg håber og beder til at fædrene VIL deres børn..og ikke skal “snydes” med så de kan være sammen med deres barn. Jeg har også to børn og de har deres far, men han har igennem deres opvækst ikke været meget hjemme, så jeg ville i en sådan situation stille op med barn OG drage. Det er der sq ingen der skal forhindre mig i.. kom ind i kampen.. 😉 smøg ærmerne op.

  • Charlotte

    Læser dette som: At uanset hvordan vi vender og drejer det, så har denne dreng åbenbart ingen forudsætninger for at deltage i denne begivenhed… Og “fint” nogle påpeger “at så må mor da have en ven eller lignende”, der kan deltage….! Øhh, det ved vi jo så ikke noget om? Så derfor er det da bare ikke ok, at knægten skal ekskluderes på er så tyndt grundlag…. Får sgu’ lidt afsky over mine “medforældre”, der tænker således…!

  • Gunnar Langemark

    Da jeg var alene med mine to dejlige piger, skulle de da lige have understået sig i – at forhindre mig i at komme med til tøzedag, med min mindste.
    Når der kun er én forælder – så er den forælder både far og mor. Sådan der det. Det er indiskutabelt. Og derfor kan man ikke udelukke denne mor. Det er et faktum. Punktum.

  • Lotte Kristensen

    Skriv til skolebestyrelsemedlemmer OG læserbreve til skoleudvalget – det er valgår.skolebestyrelsen skal henvises til styrelsesvedtægten hvor det fremgår at det er deres ansvar at lave overordnede principper for den slags- og politikerne skal holdes op på deres egen skolepolitik som findes på kommunens hjemmeside…..
    Fandme for dårligt

  • Louise Hovitz

    Jeg kan ikke se nogen begrundelser for, hvorfor skolen ikke skulle gøre en undtagelse i dette tilfælde. Hvis andre forældre spørger ind til, hvorfor der deltager en mor til en far-dag, kunne skolen bede moderen om lov til at sige “Fordi hun både er drengens mor OG far.”

    Jeg kan ikke forestille mig, at der findes fædre der ville bruge dette som begrundelse til at blive væk fra arrangementet, men ellers kan man jo altid påpege, at det kun er i situationer som denne, hvor faderen ikke findes i barnets liv, at moderen kan være stand-in. Og med mindre at faderen vil påstå, at han ikke er i sit barns liv, så gælder denne undtagelses-regel nok ikke for ham /hans familie. I øvrigt er det ikke sikkert at de ved det, før på selve dagen, og hvad vil de så gøre – gå hjem? Det tror jeg altså ikke.

    Jeg kan sagtens forstå, at skolen holder rigidt på sine regler – fordi der findes forældre, der har tendens til at forsøge at rykke dem, bare en anelse, og så lidt mere og lidt mere. I disse tilfælde er det både lærers og skoleleders pligt at holde fast på reglerne, selvom det kan virke under bagatelgrænsen.
    Til gengæld synes jeg, at når man som skoleleder præsenteres for et dilemma som dette, så burde man stoppe op og med det samme sige, at det vil man diskutere med staben. Ikke for at have modstand imod moderens deltagelse – men fordi jeg mener, at det er vigtigt lige at lade den runde på lærerværelset, når far-dagen sikkert er et påfund hos medarbejderne (lærere og pædagoger), og det derfor er god stil at lade det være dem, der giver undtagelses-tilladelserne. Men at starte med at nægte pure, og først efter pres udbede sig betænkningstid.. Ej, den holder ikke helt.

  • Jette

    Så kunne moderen søge om en voksenven til sin søn, nu hun ingen mænd har i kredsen. Der findes løsninger, også i disse situationer. Jeg har også været alenemor til en dreng og søgede for at få det behov dækket for ham, det kan denne mor også.

  • beka

    Børns Voksenvenner.
    tlf : 35 36 01 26..
    Har selv været bruger af dem , med STOR SUCCES !
    min dreng er nu 20 år og har stadig kontakt til hans voksenven.
    synes det er ØV, at det stadig foregår, nøjagtig, som da min søn gik i folkeskole !!
    jeg og hans klasselærer ( dengang) tog en snak med forældrene , kun forældrene!, til et skole/hjem møde, jeg fortalte dem, at jeg var ked af, at deres børn mobbede min dreng for ikke, at have en far ! at DE skulle tage en snak med DERES børn og få det stoppet ! hvilket det gjorde ! klasselæreren tog en snak med hans andre lærere og fik det stoppet der også !
    alt det bedste til den Mor der går dette igennem.
    alt det bedste til de aleneforældre der går dette igennem.

  • Karina A.

    Jeg har simpelthen så ondt i maven over dette indlæg og over nogle af svarene.

    Hvordan kan man dog finde på at ekskludere et barn?! Fordi en faktor (udenfor barnets hænder) ikke passer ind i en opstillet ramme?

    Og det er simpelthen for nemt at udtale sig om, at moderen “sagtens” kan finde en voksenven (for det har man selv kunne) eller få et familiemedlem/en ven af familien til at stille op.
    Nogle har bare ikke de muligheder – og hvis de havde, var det så en person, som ens barn havde lyst til at have med til et “kvalitetstids-arrangement”?!

    Jeg er rystet over den manglende indsigt og forståelse, der hersker på skolen og blandt nogle af indlæggene.
    Barnet står som den store taber, hvor er det trist.

    Og stod jeg som forælder til den dreng, ville jeg overveje, om det var de holdninger mit barn skulle gå i skole i fremover.

    • Srine K

      Karina A – jeg har det på fuldstændig samme måde. Bliver ked helt ind i knoglerne over hvad den dreng er oppe imod. OG over hvor mange herinde, der har forståelse for skolens regel/beslutning.
      Selvfølgelig kan ingen af os udtale sig om, hvorvidt hun kan eller skal finde en mandlig bekendt til at tage med. Jeg er rystet!
      Deler selvfølgelig og håååber at der kommer opmærksomhed på denne sag.

  • Jette

    Karina.
    Jeg er ked af at du ser blandt andet mit svar som ufølsomt.
    Jeg har al muligt forståelse for moderens situation i denne her sag, men undskyld hvis jeg ikke hopper i med hylekoret og blot giver blogholder ensidigt ret.

    Hvad jeg prøver at formidle at jeg også mener moderen har et ansvar her. Skolen stilles over for et hav af krav fra forældre i dag og hel tiden, jeg lover det er sandt, jeg har været der, det kan være en jungle at navigere i og forældrene har ikke altid ret. Skolen har måske her valgt hensynet til behovet for en ren drengetur højst. Et også legalt hensyn at tage? Når der er mødre med ændres præmissen og dynamikkerne jo oftest.

    Vi ved ikke hvad grunden til at moderen ikke har mandlige venner er, et have hjulpet noget at vide, så vi gætter os frem og nøjes med at forages på hendes vegne, men fakum er, at det findes gode løsninger, som rigtigt mange børn har haft og har glæde af og det kræver kun et ring .

    • Karina A.

      Jette, det er rigtigt svært at tage dit svar seriøst, når du er nedladende i dit ordvalg omkring “hylekoret”, men jeg prøver alligevel.

      Moderen har bestemt et ansvar. Et ansvar for, at hendes søn ikke bliver tabt i – for mig at se – uhensigtsmæssige regler.

      Hvorfor drengen ikke kan have faren med, kan jeg ikke se, har en betydning.
      Om faren er død eller i Sverige ændrer ikke på, at han ikke kan.

      Det kan godt være, at faktum er, at skolen har fundet gode løsninger, mange børn har glæde af. Det er et faktum for dig og andre.
      Det er ikke et faktum for mig.
      I mine øjne er det et faktum, at den her ledelse/stab ekskluderer nogle, der ikke lige passer ind.

      Drengen kan/vil kun have sin mor med. Skal han virkelig tvinges til at tage onkel Viggo (som han kun kender perifert) med til et arrangement, der er tænkt som en kvalitetstidsdag?
      Og er der virkelig ingen af fædrene, der kan distancere sig fra, at mor er med? Og hvis de går op i det, koncentrerer de sig vist ikke om dét, der var idéen: at hygge sig og knytte bånd med sit barn.

  • Helene

    Hvor er Danmark blevet et lille regelrytter land uden plads til forskelligheder og uden medfølelse. Jeg er rystet over skolens holdning. Men det går også langt ud over min fatteevne at der ikke er en eneste “far”, der træder frem og rækker hånden ud til denne lille dreng og inkluderer ham i fællesskabet. Det villle ALDRIG være sket på mine børns skole – her ville SELVFØLGELIG have været en far, som kunne have taget den lille dreng med. Men trist at se, at der er SÅ store forskelle på skoler i Danmark – og på holdningen blandt forældre…

  • Helle Lykke Jørgensen

    Forstår ikke, hvorfor drengen ikke kan følges med en kammerats far…og tænker også, at det lyder underligt, at der ikke er en mandlig ven i familiens netværk, der kan deltage.???? Jeg synes det er et rigtig godt projekt, at drenge og fædre skal til arrangement sammen..og selvfølgelig skal der ikke være en mor. Mine drenge har en far, men han har tit ikke mulighed for at deltage i far/søn arrangementer hverken i skolen eller i fritidslivet, men det er mit problem og ikke skolens eller andres. Det er jo ikke deres skyld, at der ikke er en far i drengens liv eller at mine børns far arbejder meget…..så undskyld, handler det her ikke om noget helt andet!

  • Martin

    Hvorfor der ikke er en far er sagen fuldstændig uvedkommende – jeg har aldrig haft en far, da jeg var et ‘one-night stand’. man vælger ikke altid selv sin situation, men det er folkeskolen og samfundets opgave at være inkluderende uanset ens baggrund – sikke en uheldig situation skolen har sat sig selv i – det er jo diskrimination på højeste niveau! FØJ

  • Mia Lise Thomsen, Forenede Demokrater

    Jeg synes moderen skal bestille eller bage den lækreste kage nogensinde, tage den med op på læreværelset og så bede alle dem der har sønner række hånden i vejret. Ingen søn – ingen kage … Måske så de fanger budskabet.

  • Rolf

    Det er jo ikke drengen, der ikke må komme med, det er hans mor.
    Set fra drengens synspunkt hvor fedt er det så at stå til et mande arrangement med mor. Og hvis mor ‘tvinger’ sig adgang så er det da først at han skiller sig ud.
    Drengen bliver helt sikkert ikke den eneste til arrangementet uden en Far til stede.

    Og så passer det ikke at der ikke er en mulighed for at drengen kan komme med da det er muligt at følges med en klassekammerat og kammeratens far.

    Mine drenge har været afsted uden mig/os og vi har ofte haft andre børn fra klassen med uden problemer. Det er kun hvis vi fortæller børnene at det skulle være et problem, at de ser det som et problem.

    Så hvem leger drengen med efter skole?
    Det ville være et godt sted at spørge 🙂

    Ikke for at træde på nogen, men for mig lyder det som om at mor er rigtig ked af at der ikke er en far og at hun ikke føler at hendes situation bliver acceptere. Her rammer skolens ellers velmenende arrangement, og det gør ondt.
    Når det gør ondt så ryger overblikket, og der bliver kæmpet til bage, men ikke altid i den rigtige retning. Fedt at hun vil kæmpe for det er da letter at være ligeglad.

  • Adda Poulsen

    Kære Lundergårdskole,
    Ja, hvad ved man om virkeligheden når man ikke selv er der og måske bliver en fjer til en facebookopdatering … Men hvis og hvis … Mand! Den var ikke gået her på Vesterbro hvor (sådan kan det virke) halvdelen af de dejlige børn har forældre der er skilt eller to mødre eller to fædre eller ingen far eller ingen mor eller … Jeg mener; familieformerne er jo under forandring og mon ikke også den kommer til Lundergård før eller senere? Måske er det i dette tilfælde en ligegyldig bemærkning, for er ‘ingen arme ingen småkager pædagogik’ ikke både stupid og uempatisk under alle omstændigheder og familieforhold?

  • bente

    nu må i altså holde ferie det er for gammeldags lad nu den dreng og mor deltage om faren er død eller ej kommer sgu ikke sagen ved hvor kan der være tale om noget det er en helt naturlig ting lad ham deltage skam jer andet

  • Bruun

    Er enig i at hvorfor der ingen fader er, er totalt underordnet.. men Okay, hvis brevet oplyser at det er tilladt at tage farfar/ morfar, onkel, fætter, ven, what ever med i stedet, synes jeg det er lidt vildt at ingen kan tage med i stedet for moderen .. Men er så også enig i, at det er lidt skørt at man ikke må tage med en anden far fra klassen .. Hvad så hvis ens egen far bliver syg den dag .. Handler det her ikke mere om børnene ? Og så må man da håbe at far, søn bonder uden for skolen .. Kan godt se det smarte i at udelukke kvinderne til en drenge, mande dag, men ! Hvorfor SKAL hvert barn have en fader med .. Skolen skal da ikke være ansvarlig for om far og søn bonder sammen ..

    • Rolf

      Det er stadig ikke drengen der ikke må. Komme med, det er mor.
      Skolelederen forslår jo at drengen følges med en fra klassen, lige som de andre drenge hvis Far ikke kommer pga. sygdom, arbejde eller død 🙂

  • Djina Bjerre

    Måske har jeg misset en linje…. Men hvad blev det til?? Jeg håber virkelig at I skal med! God weekend 🙂

  • Heidi

    Jeg vil gerne lige understrege, at der på intet tidspunkt er ud meldt at han ikke må komme med en kammerats far, hvis der ikke er nogen i omgangskredsen han kan tage med. Det var præcis et af de forslag skolen kom med. Så det kan han godt. Men det er ikke det, der efter min holdning er pointen. Min personlige holdning er, at man her bliver tvunget ud i den løsning, fordi der ikke er en far eller anden mandlig rollemodel som kan træde til.

    Drengen kan godt deltage, hvis der kan findes en anden mand som kan tage ham med – det er meget vigtigt at man husker på dette. I indlægget står der meget tydeligt:

    “…hun foreslår at der eventuelt kan findes en mandlig ven eller måske en af kammeraternes fædre måske kunne tage knægten med. Men der er ikke nogen mandlig rollemodel i omgangskredsen til at tage ham med, og han skal da heller ikke med en af klassekammeraternes fædre. Det handler jo om forældre og barnet”

    Men jeg mener jo blot, at det er groteskt, at skolen tvinger et barn ud i denne løsning for at kunne deltage. Det er skolen som bestemmer om barnets bagland er “godt nok” til at kunne deltage eller ej, og det er ikke i orden! Som jeg skriver i indlægget, så handler det for barnet ligeså meget om et barn/forældre arrangement. Barnet vil uagtet blive sat i boks som værende den der ikke har en far eller anden “egen mandsperson” han kan tage med, og kan derfor ikke dele sin oplevelse på ligefod med sine kammerater.

  • Emma

    Ærlig talt, synes jeg at denne sag er simpelthen forfærdelig. Skolelederen har vist sig at være meget smålig hvis ikke de kan acceptere at der er ingen mandlige rollemodeller i drengens liv. Jeg har også en søn (nu på 13 år) som levede en stor del af sit liv uden kontakt til så mange mennesker – og her vil jeg slet ikke uddybe mig, så lad være med at spørge – men hold da op, i det mindst var hans skole klar til at hjælpe ham så meget som muligt. Han blev ALDRIG udelukket fra aktiviteter bare fordi han havde kun en forælder. At udelukke en lille dreng på denne måde lærer ham at han er “anderledes”, selv om han ikke er. Det gør ham endnu mere sårbare end han allerede er nu. Godt nok har skolerne regler, der skal overholdes, men føj… hvis de kan ikke bøje reglerne en gang i mellem… hvad er der galt med, at han følges af sin mor når han har kun hende? Han har det svært nok i skolen når der er andre børn der spørger ind til hans far – og ved at udelukke ham, kan det godt åbne ham op til mobning! Er det virkelig det, de vil? For det er det, der kommer til at ske, hvis ikke de strammer op. Et barn kan være meget tryg i et hjem med kun en forælder, men de har brug for hjælp i skolen. Jeg har oplevet det – jeg ved, hvordan det er – og det er mega svært allerede uden diskrimination.

  • Kathrine

    Jeg mener ikke at skolen på nogen måde forsøger at bestemme om drengens bagland er godt nok eller ej, hvis de gjorde det er min mening at så ville de sige at det skulle være faderen der skulle tage med, men der er netop mulighed for at kunne tage en anden med hvis dette ikke er en mulighed.. 🙂

    Jeg kan sagtens følge moderen i at det er en rigtig træls situation at stå i, og aldrig sjovt at føle at ens børn bliver “holdt uden for”, og jeg siger heller ikke at skolen har handlet lige netop denne situation rigtigt, men de har nu en engang valgt at lave et arrangement hvor der er nogle spilleregler for at kunne deltage, og det er der også hvis børn skal gå til sang, fodbold, håndbold, gymnastik, være model og så videre.. Vi er et samfund i dag hvor der er så mange forskelligheder og det skal der for alt i verden blive ved med at være plads til, men vi kan netop derfor heller ikke alle være lige og gøre alle de samme ting alle sammen.. Det er da det mest selvmodsigende.. 🙂

    Jeg håber virkelig for familien at de finder en løsning der passer netop til dem.. 🙂

  • Lykke

    Lundergårdskolen i Hjørring laver et event som er tiltænkt faderen og sønnen. Det er det vi ved og det vi må forholde os til. Som jeg læser det, så har Lundergårskolen opstillet alternativer til, hvad der kunne gøres hvis ikke man har en mandlig forælder der kan stille op.

    Da vi ikke kender familie, kan det sagtens være at drengen ikke har morfar, farfar, mors mandlige venner eller kontakt til en voksen ven. Det kan også være at drengen ikke har nogen kontakt til mandlige personer i hans hverdag. Der bliver dog skrevet i kommentar at drengen ikke ”vil” gå med en anden fader til dette arrangement. Spørgsmålet er så om dette ”vil” er kommet fra drengen selv, eller fra moderen?
    Hvis vi vender den om, hvor mange Mor/barn arrangementer er der blevet holdt, hvor faderen ikke kunne være med. Er det ikke netop ligestilling at skolen skære alle over en kam?
    Ud fra skolens kalender:
    http://www.lundergaardskolen.skoleintra.dk/Infoweb/Designskabelon10/Rammeside.asp?Action=&Side=&Klasse=&Id=&Startside=&ForumID=
    Kan man ikke se det omtalte arrangement, så muligheden for at se andre arrangementer er der ej, men man kan se at skolen er yderst aktiv i at lave en livlig og spænende hverdag for børnene.
    Der er selvfølgelig to sider af mønten i sagen;
    Hvorfor vil skolen ikke lukke mor ind til eventen?
    Hvorfor kan drengen ikke medbringe en anden person som stedfortræder, og hvorfor ”vil” drengen ikke det? Er drengen påvirket af mor, fordi mor ”vil” være med til denne dag?
    Hvis der bliver kigget på skolens synspunkt, så kunne det netop være, at et rent mandligt event, netop skaber nogle bånd, relationer som ikke ville være der når der er kvindelige forældre til stedet. Eventet handler om båndet i mellem barnet og far. Det må man vel acceptere som forældre at skolen gerne vil kunne give alle de andre børn.
    Ud fra mors synspunkt, så kan jeg da godt forstå at hun gerne vil med til dette event, og kunne give drengen en dejlig dag med hans klassekammerater. Det giver fuldt ud mening, men nu er eventet jo for fædrene og ikke for møderne. Drengen vil misse en drage oplevelse, ja men hvad så når der er møder event, så vil der måske være andre der ikke kan komme med. Det er da netop det der gør at det er ligeligt. Hvorfor laver moderen ikke sin egen drage dag med barnet, så drengen forsat for en super oplevelse som drengen kan fortælle sine klassekammerater om?
    Det er vel først hvis barnet føler at det er gået noget foruden at der skabes et problem. Hvis barnet netop har haft en super dag med moderen, når dette ikke ”vil” gå med en anden fader til eventet, så er det da et fint alternativ.
    Der er ingen ide i, at netop holde Far eller Mor dag, hvis der bliver lavet undtagelser for reglen hver gang. Så forsvinder iden og måske netop hvorfor man holder disse events. Var det lige meget hvilken forældre der dukkede på, så var det måske ikke specificeret at det var en Far eller Mor dag.
    Spørgsmålet er så om det er forkert at holde en ren far dag, eller ren mor dag?
    Ud fra et pædagogisk synspunkt er der sikkert nogle ret gode grunde til det. (så som at få fædrene ud med barnet)
    Jeg begriber ikke hvorfor alt skal være lige, vi er ikke lige, og bliver aldrig lige. Det er urealistisk at tro, at vi kan skabe et samfund hvor alle er 100 % lige, ja medmindre vi konvertere vores samfund om til Maxismen, og alle bliver kommunister, så ser jeg ikke dette ske.
    Der er forskel på lighed og ligestilling, da ligestilling netop handler om at far og mor, skal have samme muligheder for løn, ferie, barsel osv.
    At koge ligestilling ned til at mor ikke må komme med til et´ far event, det syntes jeg er lige groft nok. Specielt fordi man kan se at der både er biografture og andet i kalenderen for de forskellige klasser. Dvs. der er mange andre events som mor netop kan være med til.

    Det er ikke en svaghed at være anderledes, det kan sagtens være en styrke, det kommer helt and på hvordan man spiller bolden. Problematisere vi det, og syntes det er åh så synd, ja så bliver det en svaghed.
    Forskellighed bliver vi mødt med hele livet, og det er en rigtig vigtig lærdom.

  • Helena

    føj for satan, jeg får kullegysninger og tåre i øjene samtidig og er LYKKELIG over min søn ikke går på den skole, eftersom han far allerede har valgt ham fra for 3 år siden, jeg væmmes

    • helena

      og helt ærlig hvorfor skal en lille 6 årig dreng blandes ind i ligestillings kampen ???? fordi det er vel en dag for børnene.

      og ps nå der har været ligende ting i mit område så er der altid plads til at barnet får det andet køn med når barnet kun har en forældre . jeg har virkelig aldrig hørt om før at børn udelukkes for kammeratskabet af voksne mennesker, føj sig jeg igen føj skam jer

  • Joan

    Der kan ligge meget bag, at der ikke er en fadermodel der kan tage med, drengen kan have det meget svært med mænd, af mange forskellige grunde, derfor skal han ikke udelukkes,moderen må simpelthen møde op i stedet

  • Liselotte

    Hej Miss Hotpants.
    Jeg er tidligere elev på skolen du omtaler og papbarn af en af lærerne der også.
    Hun har fortalt mig historien og jeg kan overhovedet ikke se nogen som helst af hverken lærere eller ledelse, der kunne finde på at sige nej til et barns trivsel i klassen såvel som udenfor skolen.
    Du har tydeligvis misforstået situationen og har været for hurtig med dette indlæg, der i mine øjne ikke skulle være blevet til, da det er din medarbejders søn og dermed hendes valg om det skal offentliggøres. Du stiller dig selv og din medarbejder i dårligt lys og handler barnligt ved at skrive dette om en skole, du muligvis ikke selv har kendskab til.
    Lundergårdsskolen har en stor gruppe etniske elever og dem skal der også tages hensyn til.
    Og min insiderviden er, at en klassekammerat tilbød drengen at de kunne dele hans far til arrangementet, hvilket andre børn på andre årgange også har fået tilbud om fra klassekammerater hvis de stod uden en mandlig person at medbringe til arrangementet.
    Så tænk dig venligst om før du skriver om en medarbejde næste gang og få samtykke først, for måske kender du ikke hele sagen fra ende til anden.

    VH Liselotte.

    • Heidi

      Kære Liselotte

      Der er plads og mulighed til alle meninger og holdninger. Tak for din.

      Når jeg vælger at skrive et indlæg som dette, ville jeg aldrig gøre det uden at få samtykke først. Så den er helt på plads. Om det er en medarbejder eller om det er en veninde er sagen irrellevant; og måske det er begge dele? Derudover er min blog og mine indlæg altid baseret på 100 % personlige holdninger. Moderen vælger ikke at deltage offentligt, da hun frem for alt, naturligvis vil skærme sin søn – og det kan man jo ikke klandre hende i.

      Jeg har ikke misforstået situationen. Jeg har min baggrundsviden helt på plads og også veldokumenteret.

      Hvad der dog bekymrer mig, er din sætning “med min insiderviden” samt “hun har fortalt mig historien…” og ydermere dit kendskab til efterspil EFTER sagen rullede. Det lader her til, at vi har en medarbejder på skolen som ikke overholder sin tavshedspligt uden for sine kollegiale kredse. Den medarbejder har givetvis ladet fortrolig information om private detaljer sive ud af inderkredsen. Måske du(og din papforældre) skulle tænke på det?

      Desforuden, så har jeg heller aldrig nogensinde anfægtet at barnet ikke kunne komme med, i fald der var en “stand in”. Men som jeg flere gange har pointeret, så er det jo ikke det som skal være meningen. Der skal være rummelighed i de få tilfælde, hvor der ikke er en stand in i inderkredsen til, at den anden forældre (som er mor OG far, som en anden debbatør i denne tråd så smukt fremhæver) kan tage med, hvis det er det barnet allerhelst vil.

  • Sebastian Adorján Dyhr

    Hmm. Det er da i hvert fald en sag, som gør, at vi begynder at tænke over ligestilling og sammenhold og samvær.

    Nu kiggede jeg på skolens hjemmeside, hvor de har en folder om skolens værdigrundlag.

    Jeg synes faktisk ikke, at det omtalte arrangement kan siges at overholde det, der står på s. 5 om, at de voksne er rollemodeller, der “viser hensyn og accepterer hinanden”; men det er måske at gå for langt i min udlægning?

    http://www.lundergaardskolen.skoleintra.dk/Infoweb/indhold/V%C3%A6rdigrundlag%20folder/verdier_web_2006.pdf

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *